2013. május 27., hétfő

Dumas: Monte Cristo grófja

A már sokat emlegetett. :)
Lássuk hát a történetet.
Főhősünk az ifjú, gondtalan, bátor, nemes és kicsit naiv Edmond Dantés. (Ezen tulajdonságok közül később kinő egy párat.) Az ifjút elszakítják szerelmétől, Mercédés-től, pont esküvőjük előtt, és börtönbe vetik. Onnan persze megszabadul, és a történet még csak most kezdődik! A semmiből hirtelen feltűnik a nemesi, európai körökben egy magát Monte Cristo grófjának nevező férfi. Gondolom nem mondok újat azzal, hogy Dantést látjuk viszont, aki rossz akaróin áll bosszút szépen sorban.
Ez a történet is magával ragadó és eseménydús, ahogy azt már Dumas-tól megszokhattuk. A karakterek itt nem olyan egységesek, mint például a három testőrben. Ezt úgy értem, hogy itt egyszerűen a gróf mellett minden karakter eltörpül. A gróf annyira magával ragadó, stílusos, ravasz, tele titkokkal, fájdalommal, ami túlszárnyalhatatlan, a többi karakter mindenképpen kiszolgálja az övét. Persze, ahogy a cím is mondja, a könyv egyértelműen RÓLA szól. és ez jól is van így. :) Félreértés ne essék, a többi szereplő is egyedi és kidolgozott, jellemük mégis kiemeli a grófét.
A könyv hangulata egy kicsit sötét, tele monumentális jelenetekkel, főleg amikor a gróf megjelenik a színen. Az én egyik kedven karakterem, aki miatt a gróf körüli titkok csak még inkább elmélyülnek, az az idegen leány, akit védelmez, Haydée. Azt hiszem, ha a női karaktereket nézzük, egy kis betekintést nyerhetünk abba, hogy Dumas szerint milyen is az ideális nő, mi az a megbocsáthatatlan bűn, amit nő elkövethet.
Aki nem olvasta volna, annak figyelem! Pár sort ugorjon át :)
Mercédés újra férjhez ment, miután hiába várt Edmond-ra. Fényűző, gazdag életet élt férjével, aki szintén közrejátszott Dantés elfogatásában. Ezt bár szóban megbocsájtja majd később hősünk, és segít is az asszonynak és fiának megmenekülni a szegénységtől és gyalázattól a férj halála után, de NEM "fogadja vissza" régi szerelmét. EZ az a momentum, amit a filmeken örökké megváltoztatnak. Pedig valljuk be, ez így reális. Ráadásul Haydée-ról teljesen el szoktak felejtkezni a vásznon, vagy rossz irányba megváltoztatják a karaktert. Pedig az a lány úgy lett kitalálva, hogy kiegészítse a gróf jellemét. Ő is titokzatos, viselkedése nemes, csöndes, állhatatos teremtés, akinek azonban van tartása és büszkesége. Íme Dumas szerint az ideális nő! Persze, hogy a gróf (akit szerintem az író egy kicsit önmagáról formázott) beleszeret a lányba, és a végén vele utazik el az ismeretlenbe. :) Lehet, hogy először nincs sok szerepe a lánynak, de később kiderül, hogy a gróf bosszújának egyik kulcseleme volt. Dumas minden lehetséges módon összeszövi Haydée jellemét, történetét a gróféval és ezt egyszerűen kiszakítják a filmkészítők. Így elég sok mindent veszít a történet.
Na, de vissza a könyvhöz. (Spoiler vége)
A gonoszokkal Dantés kegyetlenül és könyörtelenül bánik el, mesterien kitervelt módon, mindenkinek olyan bosszút szán, amitől az illető a legtöbbet szenvedhet. Ez nem feltétlenül a halál, sőt a gróf sokkal nemesebb és okosabb annál, hogy egyszerűen végezzen áldozataival. Persze a történet során természetesen a jókat és számára kedveseket megsegíti. A végén mindenki megkapja az őt illető, végső befejezést.

Ennek a leírásnak a végére beszúrnék egy videót, aminek az elején Gergő nagyon precízen megfogalmazza, hogy valóban mikor lehet jól belenyúlni egy vászonra vitt könyv történetébe. Mert, mint tudjuk, ilyen is van. :) Jó szórakozást! (A videóval kapcsolatos meglátásotokat ezen a blogon kívül a http://hollywoodhirugynokseg.blog.hu/ oldalon is megtudjátok osztani.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése